Yangın Geciktren MDF Paneller
MDF, medium density fiberboard kelimesinin kısaltması olan yani orta yoğunluklu lifli levha anlamındaki mühendislik ürünü, insan yapımı ahşap malzemedir.
Ahşap liflerinin belirli ısıl işlem, sıkıştırılması Mdf yapılır.Sunta üretimi ile hemen hemen aynı işlemler gerçekleşir.Aralarında ki tek fark, sunta talaştan, MDF liflerden yapılır.
Öncelikle yontma adı verilen işlemle, MDF ham maddesi olan lifler ortaya çıkar.Bunun için ağaç parçaları gerekli boyutlara öğütülerek ufak parçacıklar haline getirilir.
Daha sonra, ileri ki aşamalarda yapılacak olan yapıştırma ve sıkıştırma işlemlerinin tam olarak gerçekleşmesi için liflerin belirli bir nem oranına sahip olması beklenir.Bunun için kurutma işlemi yapılır.
Nem olması gereken seviyeye geldikten sonra, sentetik reçine (tutkal vs..) yardımı ile parçaçıkların birbirlerini tutması sağlanır.Yüzey kısımları düz bir şekil alması için işlem uygulanır.
Daha sonra mdf kalınlığını oluşturmak için sıcak presleme yapılarak, lif parçacıkları sıkıştırılır.İki yüzeyi de düz olması için zımparalama yapılır.
Yangına karşı dayanıklı MDF levhalar aleve karşı üstün mukavemete sahiptir ve aleve maruz kaldıkları durumlarda doğal ahşabınkinden fazla duman çıkarmazlar. Alevin bir noktadan bir başka noktaya sıçramasını engelleyerek yangına müdahale için gerekli zamanı sağlarlar, ayrıca ateş kaynağının uzaklaşması halinde kendiliklerinden sönerler. Fransız yanmaz ürün sınıflandırmasına göre M1 ( Alevi hiç yaymayan materyal ) olarak sınıflandırılmış olup güvenliğin ön planda olduğu mekanlarda büyük fayda sağlarlar. EN 622-5 sayılı Avrupa Standardı'na uygun olarak üretilir. Yanma geciktiricili orta yoğunluklu lif levhalar, sıkı yanma düzenlemelerinin karşılanması gerektiği kamu alanlarında özellikle artan bir şekilde kullanılmaktadır.
Yanmayı Geciktirici MDF sertifikaları
Belçika ISIB: A1
İngiltere Warrington Fire: 1. Sınıf
Fransa CSTB: M1
FransaCSTB melamin kaplı ağırlığı 80 ile 160 arasında olan g/ m² : M1
İtalya İç İşleri Bakanlığı: Birinci Sınıf
İspanya APPLUS: M1
ABD HPVA: A kalite
filmsiz-plywood-kontrplak-fiyatlari
Kullanım Alanları
- Mobilya bileşenleri
- Bölmeler
- Sıkı yangın riski değerlendirmelerine tabi kamusal alanlarda
- Perakende ve ticari uygulamalar
- Sergileme ekipmanları (teşhir standları, büfeler)
Tercih edilen MDF levha ölçüleri
- 2100*1700mm
- 2100*2800mm
- 1830*3660mm
Akustik mdf paneller lamba ve zıvanalı sistem ile montaj işlemi yapılır. Panel montajının yapılması için lamba zıvanalı / kanallı sistemde montaj tel zımba tabanca ve yapıştırıcı ile uygulanır.
Klasik Model Ahşap Akustik Panel Teknik Özellikler; Standart ölçüler 600x1200mm talep edildiği taktirde özel ebatlarda üretilebilmektedir. çalışılabilen maksimum ölçü 1500x3000mm dir.
Klasik Model Ahşap Akustik Panel Hammadde; MDF üzeri Doğal kaplamalı panel, MDF üzeri lamine kaplama
Klasik Model Ahşap Akustik Panel Yangın Sınıfı; Melamin DIN4102-B2, Doğal kaplama yangın geciktirici cila uygulaması B1
Klasik Model Ahşap Akustik Panel Taşıyıcı Sistem; Lamba zıvana sistemidir.
Akustik ahşap ürünleri nazik yapıları, hassas üretimi teknolojisi ve kaliteli işçilikleri dolayısı ile hassas bir şekilde ele alınmalıdırlar. Akustik ahşap ürünleri hiçbir zaman yapı elemanı olmadıklarından dekoratif malzemeler gibi değerlendirilmeli ve mümkün olduğunca darbelerden, nemden, ısı farklılıklarından korunmalıdırlar.
Ürünler montaj vakti gelene kadar mutlaka orijinal ambalajlarında tutulmalı, güneşte ve sıcak ortamlarda bırakılmamalıdırlar.
MDF doğası gereği sıcak ve nemli ortamlarda çalışan (ebatça büyüme ve küçülme) ve eğilebilen bir malzemedir. Bu durum göz önüne alınarak ürünler 15–35°C arasında ve max. 50% bağıl nem ortamında kullanılmalıdırlar. Yeteri kadar iyi havalandırması yapılamayacak ortamlarda ve sıcaklıklarda müşteri bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekirse başka bir ürüne yönlendirilmelidir.
Boyalı, cilalı ürünler zaman içerisinde yüzey kalitelerini kaybederlerse standart mobilyalardaki gibi zımpara-cila yöntemi ile yüzey kaliteleri tekrar düzeltilebilir ya da gerekli yerlerde rötuş yapılabilir.